AMSTERDAM - Onder Indiase ministers is een ware revolutie ontstaan. De reden is het voorstel van premier Manmohan Singh om voortaan alleen nog in de economy class te reizen om zo ook een steentje bij te dragen aan een bezuinigingsplan.

Singh kreeg een stortvloed aan klachten over zich heen, toen hij donderdag tijdens de ministerraad een aantal kostenbesparende maatregelen presenteerde. Dat schrijft het Franse persbureau AFP.

Onder het plan vallen onder meer besparingen op reiskosten, meubilering van de ministerskantoren en - woningen en luxe hotels. Hoewel de ministers er zelf op aangedrongen hebben de buitenlandse reiskosten terug te dringen, ging het verplicht vliegen in de 'inferieure' klasse ze een stap te ver.

Verwarring
Minister van Landbouw Sharad Pawar wierp tegen dat eerdere pogingen om in de economy class te vliegen tot verwarring hadden geleid, omdat Russische autoriteiten gealarmeerd waren toen ze hem niet konden vinden in de business class.

Een groot uitgevallen collega kwam met het argument dat de stoelen in de economy class hem niet voldoende beenruimte gaven.

Singh is uiteindelijk bezweken onder de argumenten en heeft toegezegd dat de ministers toch in de business class mogen reizen. Daarvoor moeten ze voortaan wel eerst toestemming vragen.