AMERSFOORT - De Vereniging Eigen Huis (VEH) zet enkele vraagtekens bij een aangepast voorstel van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om de zogenoemde tophypotheek aan banden te leggen. Volgens de belangenvereniging zet de AFM in sommige gevallen te zware middelen in.

Dat heeft een woordvoerder van de VEH woensdag gezegd. De AFM wil dat huizenkopers vanaf 2011 op enkele uitzonderingen na niet meer kunnen lenen dan 100 procent van de woningwaarde. Als ze dat toch doen, moeten ze de 'top' in vijf tot zeven jaar terugbetalen.

''Bij een huis van 200.000 euro komt dat neer op 240 euro netto per maand, voor starters heel veel geld. Wij vinden dit instrument te zwaar voor het probleem. Eigenlijk kan maar een kleine groep mensen met een tophypotheek in problemen komen. Want de meesten hebben Nationale Hypotheek Garantie'', aldus de VEH-zegsman.

'Beter'
Minister Wouter Bos van Financiën is nog niet zover dat hij al instemt met het nieuwe, afgezwakte voorstel van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor de tophypotheken. Een eerder voorstel van de AFM schoot Financiën in april af.

''Het is beter dan het was'', zei Bos woensdag over het nieuwe voorstel van AFM-voorzitter Hans Hoogervorst. Volgens de minister heeft de AFM niet de bevoegdheid het nieuwe plan op eigen houtje in te voeren, zoals Hoogervorst woensdag suggereerde. Bos gaat de adviezen over de nieuwe versie ''rustig afwachten''.

NVM
Voorzitter Ger Hukker van de NVM zei woensdag prima te kunnen leven met het voorstel van de AFM.

Hukker vindt het vooral belangrijk dat de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) buiten schot blijft. ''Dat betekent dat starters die een hypotheek met NHG nemen, nog steeds hun kosten koper kunnen meefinancieren. Op dit moment kiest zo'n 80 procent van de starters toch al voor een NHG-hypotheek'', aldus Hukker.