AMSTERDAM - De Amsterdam Arena wil het duurzaamste voetbalstadion van Europa worden. De directie streeft ernaar in 2015 klimaatneutraal te zijn door onder meer vermindering van energie- en watergebruik, CO2-uitstoot en afvalproductie.

Ook moeten er een duurzame inrichting, catering en innovatieve technische installaties komen. Dat heeft de Arena woensdag, op de Dag van de Duurzaamheid, afgesproken in een intentieverklaring met de gemeente Amsterdam.

Behalve voetbalwedstrijden vinden in het stadion ook evenementen zoals concerten en dancefeesten plaats. De Arena wil over een aantal jaren een icoon worden op het gebied van duurzaamheid. De precieze plannen daarvoor worden de komende tijd gemaakt.

Groene stroom
Op korte termijn stapt het stadion al over op groene stroom. In 2012 moet het volgens de overeenkomst een milieukeurmerk hebben behaald. Daarna heeft de Arena nog drie jaar om de ambities helemaal waar te maken.

De gemeente Amsterdam streeft al langer naar een betere luchtkwaliteit in de stad. Ze heeft een groot belang in de Arena en in de intentieverklaring stelt ze het stadion te zullen steunen bij het bereiken van de doelstellingen.

Stadion
De Amsterdam Arena is niet het enige stadion dat zich bezighoudt met duurzaamheid. De Stichting Urgenda, die de Dag van de Duurzaamheid organiseert, is onlangs in gesprek gegaan met alle Eredivisieclubs om te kijken hoe stadions milieubewuster kunnen worden.

Bij de bouw van het nieuwe Feyenoordstadion wordt hier ook al rekening mee gehouden, zei Jan Rotmans van de stichting woensdag. ''Het zou fantastisch zijn als ook een bestaand stadion duurzaam kan worden.''