DEN HAAG - Duitse wijn kan de Nederlander steeds meer bekoren. Vorig jaar werd er ruim 71 miljoen liter uit Duitsland geïmporteerd tegen bijna 63 miljoen een jaar eerder. Sinds de eeuwwisseling is de import zelfs verdrievoudigd.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Duitse wijn is inmiddels met een marktaandeel van 18 procent de nummer twee in Nederland, ruim voor veel gewaardeerde wijnlanden als Spanje en Italië.

Franse wijn valt nog steeds het meest in de smaak, maar het marktaandeel van de Franse wijnboeren is in tien jaar tijd achteruitgehold van 47 procent naar 31 procent.

Britse wijn
Opvallend is ook dat Britse wijn oprukt. Met bijna 14 miljoen liter bereikte het land dat vooral bierliefhebbers kent, in Nederland een marktaandeel van 3,5 procent en verslaat het landen als Argentinië en Portugal.

Het CBS meldde woensdag ook dat het aantal wijnbouwbedrijven in Nederland vorig jaar naar 81 is gestegen. Vijf jaar geleden waren dat er nog dertig. Vooral in Gelderland is de wijnbouw sterk gegroeid.