UTRECHT - De werkloosheid onder niet-westerse allochtonen is in het tweede kwartaal van dit jaar toegenomen met 7.000 tot 84.000 personen. De werkloosheid onder deze groep nam daardoor toe van 10 naar 11 procent.

De totale werkloosheid in Nederland nam in die periode toe met 4,4 tot 4,8 procent. Van die stijging komt een kwart op rekening van de allochtonen, terwijl zij 10 procent van de beroepsbevolking vormen.

Dit staat in een rapport van Forum, het Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling. Forum noemt de jeugdwerkloosheid een urgent probleem. In het tweede kwartaal steeg die bij de allochtonen van 19 naar 21 procent. De werkloosheid onder allochtone vrouwen nam toe van 10 naar 12 procent.

Tweede generatie
Volgens de gegevens van Forum kennen in Nederland geboren allochtonen een hogere werkloosheid dan hun 'herkomstgenoten' die in het buitenland zijn geboren. Van de tweede generatie Surinaamse vrouwen is bijvoorbeeld 17 procent werkloos, tegen zeven procent van de eerste generatie.

Forum heeft cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek geanalyseerd. Het CBS beschouwt iemand als allochtoon als ten minste een ouder in het buitenland is geboren. In de vorige meting van Forum stond dat allochtonen de dans van de economische crisis nog ontsprongen, maar dat is door de nieuwe gegevens achterhaald.