WASHINGTON - Zakendoen is afgelopen jaar wereldwijd opnieuw eenvoudiger geworden. Een recordaantal van 131 landen verbeterde afgelopen jaar het ondernemingsklimaat. Dat blijkt uit het rapport 'Doing Business 2010' dat de Wereldbank woensdag heeft gepubliceerd.

De onderzoekers van de bank telden afgelopen jaar in totaal 287 positieve hervormingen. Koploper was Rwanda, waar het onder meer makkelijker werd een onderneming op te zetten, werknemers aan te nemen, bezit te registreren en krediet te krijgen. Het is voor het eerst dat de lijst van hervormers wordt aangevoerd door een Afrikaans land ten zuiden van de Sahara.

Singapore
Het ondernemingsklimaat was net als in voorgaande jaren het beste in Singapore, gevolgd door Nieuw-Zeeland, Hong Kong, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Nederland zakte naar plaats 30, twee plaatsen lager dan vorig jaar.

De omstandigheden voor ondernemers gingen vooral in ontwikkelingslanden en opkomende economieën sterk vooruit. "Een bemoedigende ontwikkeling", aldus Dahlia Khalifa, een van de auteurs van het rapport. "De meeste hervormingen zijn gericht op kleine bedrijven; die zijn heel belangrijk voor de economische ontwikkeling in die landen."

Crisis
De economische crisis heeft volgens Kahlifa geen grote invloed gehad op het tempo van de hervormingen. "De verbeteringen zijn geen eenmalige gebeurtenis. Het is een strategie die veel coördinatie vergt. Als dat eenmaal in gang is gezet, stapt men er niet zo snel meer vanaf."

Anderzijds kan het verbeterde klimaat wel helpen de crisis de bestrijden. "Als de kleine en middelgrote bedrijven de crisis beter te lijf kunnen, dan heb je een groot voordeel."

De twee plaatsen die Nederland op de lijst moest inleveren, zijn geen reden voor zorg, zegt Khalifa. "In de top dertig staat iedereen heel dichtbij elkaar; de verschillen zijn vaak marginaal."