AMSTERDAM - Een derde van alle mensen met een kantoorbaan wil vaker thuiswerken. In bijna de helft van de gevallen mag dat echter niet van de baas. Dat blijkt uit onderzoek dat GroenLinks heeft laten doen.

Ongeveer de helft van alle kantoormedewerkers werkt wel eens thuis. Vooral mannen en hoger opgeleiden werken vaak thuis. Als redenen geven zij dat ze zich thuis beter kunnen concentreren, dat ze thuis productiever zijn en dat ze reistijd besparen.

Bijna dertig procent zou ook wel thuis willen werken, of vaker. In 59 procent van de gevallen stuit dat echter op bezwaren van de werkgever. Een andere veelvoorkomende reden is dat het werk het niet toelaat, bijvoorbeeld doordat er met collega's moet worden vergaderd.

Recht
GroenLinks heeft het onderzoek laten uitvoeren omdat de partij al langer vecht voor een wettelijk recht om minstens een dag per week thuis te werken, tenzij een 'zwaarwegend bedrijfsbelang' dit echt onmogelijk maakt.

Zo'n wettelijk recht is volgens GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent goed voor vrouwen en lageropgeleiden, die nu minder vaak toestemming weten te krijgen om thuis te werken.

Milieu
Als het recht op thuiswerken er komt, is dat bovendien goed voor het milieu, zegt GroenLinks. Het zou zestig miljoen autokilometers per jaar schelen, oftewel 3,3 miljoen liter benzine.

Het onderzoek naar thuis werken is uitgevoerd door bureau Synovate onder 749 werknemers met een kantoorbaan.