AMSTERDAM - Vanaf januari kost de blauwe 15-strippenkaart 7,60 euro, dertig cent meer dan het huidige tarief. De roze strippenkaart voor ouderen en kinderen tot 12 jaar wordt twintig cent duurder en gaat vijf euro kosten.

Dat heeft staatssecretaris van verkeer Tineke Huizinga (ChristenUnie) dinsdag geschreven in een brief aan de Tweede Kamer. Zij laat weten dat de tarieven voor het stads- en streekvervoer volgend jaar met gemiddeld 4,3 procent stijgen.

Volgens het bestaande rekenmodel hadden de tarieven eigenlijk met 6,6 procent moeten stijgen, maar dat vindt de bewindsvrouw gezien het huidige economische klimaat niet verantwoord. De kaartjes van twee, drie, en acht strippen die in bus, tram of via automaten worden verkocht, worden niet duurder.

Kosten
De stijging van 4,3 procent komt overeen met de gestegen kosten voor het stads- en streekvervoer. Het verschil met de opbrengsten die een stijging van 6,6 procent had opgeleverd komt neer op een bedrag van 7,6 miljoen euro.

Dit bedrag compenseert Huizinga met geld uit een potje dat was gereserveerd voor experimenten met gratis of goedkoper openbaar vervoer.