DEN HAAG - FNV Bondgenoten heeft dinsdag het Centraal Planbureau (CPB) opgeroepen zich te beperken tot rekenwerk en geen politieke uitspraken te doen.

Enkele tientallen vakbondsleden deelden bij het kantoor van het bureau flyers uit waarin de bond er zijn bevreemding over uitspreekt dat het CPB zegt dat de FNV-alternatieven voor verhoging van de AOW-leeftijd niet voldoende opleveren.

Zij hadden voor CPB-directeur Coen Teulings een rekenmachine meegenomen, maar die wilde het apparaat niet in ontvangst nemen.

Doorgerekend
Een paar maanden geleden heeft de (overheids)commissie-Gerritsen op basis van CPB-cijfers de alternatieve bezuinigingsvoorstellen van de FNV doorgerekend, aldus de vakbond. ''Die bleken ruim genoeg op te leveren, veel meer dan de 4 miljard euro die het kabinet op de AOW wil bezuinigen.''

In de Sociaal-Economische Raad (SER) zegt het CPB dat ze niet genoeg opleveren. ''Het CPB steunt minister Donner (Sociale Zaken)'', stelt FNV Bondgenoten.

De bond wijst erop dat het CPB een monopoliepositie heeft op de rekenmarkt en roept het planbureau op die positie niet te misbruiken voor politieke uitspraken.

Optrekken
Het kabinet wil de AOW-leeftijd geleidelijk optrekken van 65 naar 67 jaar. Dat levert een besparing van ruim 4 miljard euro op. De SER heeft tot 1 oktober de tijd met alternatieven te komen die evenveel opleveren. De FNV is fel tegen die verhoging, maar heeft in de SER niet veel medestanders.

Woensdag houdt FNV Bondgenoten een actie voor de deur van werkgeversorganisatie MKB om de werkgevers in het midden- en kleinbedrijf steun te vragen in de strijd om de AOW op 65 jaar te houden.