AMSTERDAM - De advocaten van de twee hoofdverdachten in het proces over fraude bij Palm Invest willen dat de rechtszaak die dinsdag begon, wordt uitgesteld.

Volgens advocaat Jeroen Soeteman van Danny K., medeoprichter van Palm Invest, is het strafdossier nog niet klaar en kan het proces daarom nog niet worden gevoerd.

Ook wil hij nog negen getuigen bij de onderzoeksrechter laten ondervragen.

Soeteman wees daarnaast op de persoonlijke omstandigheden van zijn cliënt, die vorige maand lichamelijk en geestelijk werd gemarteld. Afpersers ontvoerden K. en zijn zakenpartner en medeverdachte Bart D. Zij knipten K. een teen af en schroeiden de wond dicht met een strijkijzer.

''Dat is allemaal het gevolg geweest van de Palm Invest-zaak'', aldus Soeteman. ''Berichten in de media hebben de daders op het idee gebracht. Mijn cliënt is zwaar getraumatiseerd. Het heeft de voorbereiding op de zaak ernstig verstoord.''

Verduistering
Advocaat Marcel van Gessel van de andere hoofdverdachte, Remco V., wil ook aanhouding van
de zaak. De raadsman wil naast de negen getuigen die Soeteman al noemde, nog drie getuigen aan de tand kunnen voelen, voordat de rechters zich definitief over de zaak buigen.

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt de verdachten onder meer van verduistering van ruim 20 miljoen euro van investeerders en witwassen van crimineel geld. Volgens het OM is het enige dat nog aan het dossier ontbreekt, een rechtsvordering uit Dubai, waarbij onder meer is verzocht om gegevens over de aan- en verkoop van land aldaar. De ontbrekende gegevens hoeven volgens het OM niet te leiden tot uitstel van het proces.

Palm Invest had volgens het OM zo'n 31 miljoen euro aangetrokken voor beleggingen in Dubai, waarvan slechts een deel werd belegd. Volgens de officier van justitie heeft het OM zestig dossiers in behandeling waarin het om fraudezaken gaat. De zaak-Palm Invest is een van de grootste, zo niet de grootste.

Schikking
De hoofdverdachten in de fraudezaak zijn inmiddels tot een schikking gekomen met gedupeerde beleggers. Volgens de advocaten van de twee zullen ze zich inspannen voor een zo hoog mogelijke opbrengst van vastgoed en auto's, waarop voor ruim 7 miljoen euro beslag is gelegd. Daarnaast is het de bedoeling dat de twee de komende drie jaar samen netto 1 miljoen euro binnenhalen. Hoe ze dat moeten doen, is nog niet duidelijk.

Maar ''ze hebben altijd laten zien dat ze goed zijn in het verdienen van geld'', aldus Soeteman. Benadeelden moeten ongeveer een derde van hun schade vergoed krijgen.

Advocaat Dion Bartels, die 350 gedupeerden zegt te vertegenwoordigen, laat weten dat het voor deze mensen belangrijker is dat ze snel hun geld terugkrijgen dan dat de verdachten gevangenisstraf krijgen.

De rechter spreekt zich woensdagochtend om half tien uit over een eventuele aanhouding van de zaak.