AMSTERDAM - Wessanen gaat bij de rechter het geschil uitvechten met oud-topman Ad Veenhof.

Dinsdag stemden vrijwel alle aandeelhouders tijdens een buitengewone vergadering in met het voorstel van het voedingswarenconcern om het contract met Veenhof door een rechter te laten ontbinden. Het bedrijf verwacht de uitspraak van de rechter voor eind november.

Aandeelhouders van Wessanen, onder meer bekend van Zonnatura, kwamen dinsdagochtend in het Okura hotel in Amsterdam bijeen voor een ongebruikelijk kwestie.

Vertrekregeling
Sinds 24 februari, toen Veenhof de wacht werd aangezegd, hebben Wessanen en Veenhof gesproken over een vertrekregeling. Ze konden niet tot een overeenkomst komen. Wessanen wilde vervolgens dat een rechter zich zou buigen over het geschil.

In een toelichting op de agenda voor de aandeelhoudersvergadering noemt de raad van commissarissen Veenhof dominant en oncollegiaal. Veenhof, die in 2003 aantrad en in 2007 werd herbenoemd als topman, vindt dat als Wessanen hem de contractueel vastgelegde vertrekregeling had aangeboden, hij akkoord zou zijn gegaan.

Volgens de vertrekregeling zou Veenhof naast een jaarsalaris, pensioengelden en aandelen ook een bonus van maximaal een jaarsalaris kunnen opstrijken. In 2008 kreeg Veenhof in totaal 912.000 euro, waarvan 558.000 aan salaris.

Verklaring
Veenhof was zelf niet aanwezig bij de vergadering. Een woordvoerder las wel een door Veenhof geschreven verklaring voor. De oud-topman liet weten een gang naar de rechter toe te juichen en de handelswijze van de commissarissen te betreuren. Hij benadrukte in de verklaring dat hij al eerder heeft gezegd dat de verwijten onjuist zijn.

De voorzitter van de raad van commissarissen, Durk Jager, wilde ook na herhaaldelijk verzoeken van beleggersclub VEB niet echt ingaan op de inhoudelijke kant van het conflict. Hij sprak wel over ''malversaties'' en ''criminele incidenten'' bij de Amerikaanse drankenproducent American Beverage Corporation (ABC). Bij ABC, een dochter van Wessanen, werd in juni een boekhoudschandaal bekendgemaakt dat momenteel wordt onderzocht.

Moeite
Volgens Jager had ABC moeite de omzet te halen en zijn er inkomsten opgevoerd die er in werkelijkheid niet waren. ''Het is een onplezierige geschiedenis'', aldus de voorzitter die verder niet in detail wilde treden.

Na het vertrek van Veenhof is Wessanen overigens een andere koers ingeslagen. Onder leiding van interim-topman Frans Koffrie wil Wessanen zich alleen nog maar gaan richten op de Europese divisie die natuurlijke voedingsmiddelen produceert. Daarom heeft Wessanen ABC en Tree of Life, goed voor de helft van de totale omzet van de onderneming, in de verkoop gezet.