UTRECHT - De bibliotheken in Eemland gaan de strijd aan met de verspreiding van de Mexicaanse griep. Via posters en flyers wordt klanten gevraagd hun boek schoon te maken met een desinfecterend doekje voordat ze het leesmateriaal weer inleveren.

In alle vestigingen zijn op de balies en de leestafels dozen met tissues neergezet. ''We vragen mensen te niezen in de papieren zakdoeken en ook wordt bezoekers gevraagd een doekje over het toetsenbord te halen voor het internetten'', zegt een woordvoerster van de bibliotheken.

Bibliotheken Eemland heeft vestigingen in onder meer Baarn, Amersfoort, Bunschoten en Leusden. ''Sommigen vestigingen hebben een brievenbus waar mensen hun geleende boeken droppen. Deze boeken worden afgeveegd met een desinfecterend doekje door de medewerkers'', zegt de zegsvrouw.

Volgens de bibliotheek zijn de reacties positief. ''Het personeel moet er om lachen, maar zij zien ook wel in dat deze maatregelen belangrijk kunnen zijn als veel mensen straks Mexicaanse griep hebben'', aldus de woordvoerster.