LUXEMBURG - De overheid mag bedrijven verbieden om kansspelen op internet aan te bieden. Het Europees Hof van Justitie heeft dat dinsdag bepaald in een langverwacht arrest.

Het hof vindt dat een dergelijk verbod gerechtvaardigd kan zijn om fraude en criminaliteit te bestrijden.

De zaak ging over een internetlotto van de Portugese voetbalbond en het bedrijf Bwin. De Portugese overheid had dat verboden: het had een eeuwenoude stichting van de overheid het exclusieve recht gegeven om loterijen en weddenschappen op internet te organiseren.

Beperking
Het EU-hof erkent dat het verbod een beperking is van de vrijheid van dienstverrichting. Maar zo'n beperking kan worden gerechtvaardigd door dwingende redenen van algemeen belang. Criminaliteitsbestrijding is zo'n algemeen belang, vinden de rechters.

Het arrest is ook van belang voor Nederland. Hier lopen ook rechtszaken van goksites die een vergunning willen afdwingen van de Staat. Betfair vecht via de Raad van State aan dat ze hier geen sportprijsvragen en paardenweddenschappen mag aanbieden op internet.

Ladbrokes
Ladbrokes vecht het hele Nederlandse kansspelbeleid aan bij de Hoge Raad. Zowel de Raad van State als de Hoge Raad hebben de zaken inmiddels voorgelegd aan het Europese Hof van Justitie.

De Europese staatsloterijen, waaronder De Lotto, reageren verheugd op het arrest. ''Het Hof bevestigt dat overheden een staatsbedrijf een monopolie mogen toestaan voor online-gokken'', aldus de brancheorganisatie European Lotteries. ''Het is nu zeker dat regeringen buitenlandse internetgokbedrijven mogen weren, ook als ze een vergunning hebben in een ander EU-land.''