AMSTERDAM - Credit Europe Bank, in Nederland onder meer actief op de spaarmarkt, heeft in de eerste helft van dit jaar een winst behaald van 28 miljoen euro.

In dezelfde periode een jaar geleden hield de Nederlandse bank met Turkse wortels nog 65 miljoen euro over onder de streep. Dat maakte Credit Europe Bank dinsdag bekend.

De winstgevendheid verbeterde wel ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar, toen er 9 miljoen euro winst werd behaald. Credit Europe Bank behaalde in heel 2008 een recordwinst van 74,5 miljoen euro. De bank rekent erop dat 2009 nog winstgevender zal zijn.

Solide
''Zelfs in het huidige moeilijke klimaat hebben we kunnen aantonen dat Credit Europe Bank een solide financiële dienstverlener is'', stelde bestuursvoorzitter TC Beriker.

Credit Europe Bank zag het balanstotaal in de eerste zes maanden met 11,8 procent groeien naar 10,7 miljard euro. Klanten die spaargeld bij de bank stallen, doen dat vaker in deposito's voor langere termijn. Die zijn nu goed voor 59 procent van alle tegoeden, terwijl dat eind 2007 nog 40 procent was.

Credit Europe Bank is onder meer actief op de spaarmarkt in Nederland, België, Duitsland, Malta en Nederland. Aan de andere kant worden er leningen verstrekt onder meer in landen als Duitsland, Rusland, Oekraïne en Roemenië. In de laatste drie landen spreekt de bank van ''economisch moeilijke omstandigheden''. Het bedrijf snijdt daar dan ook in de kosten en reduceert er het personeelsbestand.

Vraag
Toch ziet Credit Europe Bank dat de vraag naar consumentenkrediet herstelt. Het bedrijf heeft er vertrouwen in dat Roemenië en Rusland op termijn veelbelovende markten zijn en opent daarom nieuwe verkooppunten in die landen.

Bij de financiering van handelsgoederen, een activiteit waarin Credit Europe Bank ook actief is, trok de omzet de afgelopen maanden weer aan. Eerder had de bank bij die tak last van dalende prijzen en volumes door een ingezakte vraag.