GENEVE - De internationale concurrentiepositie van Nederland is vorig jaar achteruitgegaan.

Op de dinsdag door het World Economic Forum (WEF) gepubliceerde ranglijst van meest competitieve economieën zakte Nederland naar de tiende plaats, twee plaatsen lager dan vorig jaar.

Ondernemers in Nederland hadden volgens de onderzoekers van het WEF afgelopen jaar vooral moeite om aan financiering te komen. Daarnaast waren inefficiënte bureaucratie en strenge regels op de arbeidsmarkt een belangrijke beperking bij het zakendoen.

Stabiliteit
Zwitserland verdrong afgelopen jaar de Amerikaanse economie als meest competitieve ter wereld. Vooral de stabiliteit van de Amerikaanse economie ging afgelopen jaar fors achteruit. Volgens het Forum zijn er nu 92 landen waar de economie stabieler is dan in de Verenigde Staten. Het onderzoek richtte zich op 133 landen.

De financiële crisis heeft een zware wissel getrokken op de bankensector van veel westerse landen. Zo zijn er volgens het WEF nu 107 landen waar de banken betrouwbaarder zijn dan in de Verenigde Staten. IJsland heeft na Zimbabwe, Mongolië en Oekraïne de minst betrouwbare banken ter wereld, Britse en Ierse banken scoorden nauwelijks beter.

De economie van Singapore streefde afgelopen jaar Zweden en Denemarken voorbij en is nu de op twee na meest competitieve ter wereld. De opkomende economieën blijven op de ranglijst van het WEF nog achter bij de geïndustrialiseerde landen. China boekte een plaats winst tot nummer 29. India moest 48 landen voor zich dulden, een minder dan vorig jaar.