LONDEN - Bankconcerns moeten grotere buffers aanleggen zodat zij beter bestand zijn tegen schokken in de economie. Daarover hebben de toezichthouders van 27 landen verenigd in het Bazelse Comité overeenstemming bereikt, meldde de Britse zakenkrant Financial Times dinsdag.

Ook worden scherpere eisen gesteld aan de samenstelling van het eigen vermogen.

De hardere eisen kunnen Europese banken de komende maanden dwingen om tientallen miljarden aan extra kapitaal aan te trekken. Daarnaast worden harde limieten gesteld aan hoeveel zij mogen lenen.

Kwaliteit
Om de kwaliteit van de buffers te verhogen moet volgens de nieuwe regels minimaal de helft daarvan bestaan uit aandelenkapitaal en ingehouden winst. Europese banken zullen daar naar verwachting meer last van hebben dan hun branchegenoten in de Verenigde Staten. Dat komt omdat een groter deel van de buffers van de Europese bankconcerns bestaat uit complexe beleggingsproducten. Amerikaanse banken hebben de veranderingen al eerder doorgevoerd.

Het comité komt naar verwachting tegen het einde van het jaar met voorstellen. Een jaar daarna worden de regels mogelijk bijgesteld, nadat de gevolgen daarvan zijn geëvalueerd.

Analisten voorzien dat banken vanaf 2010 nieuwe aandelen uitgeven om extra kapitaal aan te trekken.