SINGAPORE - Abu Dhabi wil zijn belangen in de wereldwijde chipindustrie verder vergroten. Een investeringsmaatschappij van het Arabische emiraat heeft aangeboden om voor omgerekend 1,25 miljard euro de Singaporese chipfabrikant Chartered Semiconductor over te nemen.

Chartered Semiconductor, dat onder meer chips maakt voor de Xbox-spelcomputers van Microsoft, heeft moeite om op te boksen tegen concurrentie uit Taiwan. Het bedrijf kan nu zijn slagkracht vergroten door zijn activiteiten te bundelen met Globalfoundries, een onderneming die de Amerikaanse chipfabrikant AMD met geld uit Abu Dhabi heeft opgezet voor de fabricage van chips.

Net als Globalfoundries is Chartered Semiconductor gespecialiseerd in massaproductie van chips. In de chipindustrie is het gebruikelijk dat de ontwikkeling en de productie van chips zijn gescheiden, omdat er grote investeringen mee zijn gemoeid.

De economische neergang lijkt een consolidatieslag in de chipindustrie in gang te hebben gezet. Sterkere partijen kopen daarbij de partijen op die ernstig hebben geleden onder de afnemende vraag naar nieuwe elektronica-apparatuur.