DEN HAAG - De voedingsindustrie mag kinderen onder de twaalf jaar lekker blijven maken voor snoep, frisdrank en hamburgers.

In de Tweede Kamer tekende zich maandag geen meerderheid af voor een verbod op snoepreclame die is gericht op kinderen.

Alleen PvdA en SP zijn daar voor te porren, andere partijen willen niet verder gaan dan het uitoefenen van grote druk vanuit de overheid om dit te regelen. Ook het kabinet voelt niets voor een verbod.

Symboolpolitiek

CDA'er Sabine Uitslag noemde een reclameverbod symboolpolitiek. In haar ogen zijn het vooral de ouders die uitmaken wat hun kinderen naar binnen werken. Daar komt nog bij dat een verbod op tv-reclame allerlei andere advertenties voor ongezond voedsel ongemoeid laat.

Khadija Arib (PvdA) wees erop dat de Consumentenbond en de voedingsindustrie al jaren in de clinch liggen over de snoepreclame. Het lukt ze maar niet daar een afspraak over te maken. ''Zelfregulering werkt niet'', is haar conclusie.

Coalitiegenoot ChristenUnie vindt wel dat het kabinet het initiatief moet nemen om het overleg vlot te trekken, maar denkt nu niet aan een verbod. Dat is slechts een uiterste middel.

Bewegingsonderwijs

Jongeren zouden ook op school veel meer moeten bewegen, vindt de Tweede Kamer. De SP wil weer meer gymleraren en harde afspraken over minstens drie uur gym in het voortgezet onderwijs.

De VVD wil een verplichte richtlijn die aangeeft wat er moet gebeuren met het bewegingsonderwijs.

GroenLinks vindt het streven van het kabinet dat volgend jaar een kwart van de scholen gezonde voeding aanbiedt te mager. Ook de PvdA zei op dit punt ambitie te missen.

Over de hele linie vindt de Tweede Kamer dat het kabinet het probleem van overgewicht wel wat voortvarender mag aanpakken.