BRUSSEL - Minister Gerda Verburg (Landbouw), die donderdag nog onwel werd tijdens een Kamerdebat, gaat maandag naar Brussel voor EU-beraad over de lage handelsprijzen voor melk, aldus haar woordvoerster.

''Het gaat uitstekend met mijn gezondheid. Ik ben helemaal klaar om te onderhandelen voor de boeren'', zei Verburg bij binnenkomst.

De minister bespreekt hoe ze de helpende hand kan bieden aan de melkveehouders, die maandag in Brussel betogen met gratis melk. De handelsprijs voor melk is in ruim een jaar bijna gehalveerd van 35 naar 20 cent per liter. Wereldwijd is de vraag naar melk gedaald, terwijl de productie toenam in de VS, Australië en Nieuw-Zeeland.

Helpen
''We willen de Europese melkveehouders helpen. Zo lang als nodig is, zo kort als mogelijk is'', aldus Verburg. Ze is echter tegen de eis van boeren voor een lager melkquotum: de productielimiet die de EU jaarlijks stelt.

''Je ziet nu al dat de zuivel uit Verenigde Staten en Nieuw-Zeeland in Europa oprukt. Met een lager quotum zou je die trend alleen maar versterken.''

Supermarkten
Wel overwegen ministers de melkveehouders te helpen om samen sterker te staan tegenover de machtige supermarkten. De boeren zouden door grotere coöperaties een hogere prijs moeten kunnen afdwingen van de supermarkten, waar de melkpakken nog steeds relatief duur zijn. EU-commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) kondigde bovendien al een onderzoek aan naar de mogelijk te dominante positie van supermarkten.

Plan van de Europese Commissie is dat boeren tijdelijk meer staatssteun kunnen krijgen zoals goedkope leningen of subsidie om te stoppen, opperde de Europese Commissie. Maar Verburg vindt de staatssteun geen oplossing en wijst op het begrotingstekort van de Nederlandse regering.

Opslag
De EU had eerder al melk en boter opgekocht voor opslag, exportsubsidies gegeven, een campagne opgezet voor meer melkdrinken en schoolmelk uitgebreid.

Bij het beraad zal minister Verburg haar collega's nog oproepen tot een kortere rijtijd bij veevervoer. Vrachtwagens zouden hooguit acht uur met vee onderweg mogen zijn, vindt de minister.