AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam buigt zich vanaf dinsdag over de omvangrijke fraudezaak rond Palm Invest. Vier verdachten staan terecht, onder wie een medeoprichter en een oud-directeur. Hieronder een greep uit de gebeurtenissen in de zaak.

7 december 2007: ABN Amro heeft de relatie met investeringsfonds Palm Invest beëindigd. De bank meldt dat zonder verder in detail te treden.

21 januari 2008: Opsporingsdienst FIOD-ECD doet een inval bij vastgoedfonds Palm Invest. Vijf mannen worden bij de inval aangehouden. Een van de arrestanten is Remy B., de directeur van Palm Invest. Ook Bart D., een van de oprichters van het vastgoedfonds, is opgepakt. Palm Invest heeft geld aangetrokken voor beleggingen in Dubai, maar heeft maar een deel van het geld belegd. Het OM schat de omvang van de fraude op tientallen miljoenen.

24 januari 2008: Directeur Remy B. van Palm Invest is op vrije voeten. Hij wordt samen met een andere verdachte vrijgelaten.

11 februari 2008: Advocaat Oscar Hammerstein trekt zich terug als raadsman van het vastgoedfonds Palm Invest. Hij geeft geen reden van zijn terugtreden.

5 maart 2008: Bart D. wordt vrijgelaten. Hij heeft dertig dagen in voorarrest gezeten. D. heeft zijn identiteitspapieren ingeleverd en mag Nederland niet verlaten.

20 maart 2008: Beleggers in Palm Invest mogen voor 24 miljoen euro beslag leggen op gelden en waardevolle objecten van het omstreden vastgoedfonds. Het bedrag is gelijk aan de omvang van de vermeende fraude.

Seksfoto's
18 april 2008: Investeerders van het in opspraak geraakte vastgoedfonds Palm Invest zijn gechanteerd met seksfoto's. Verder blijkt dat de hoofdverdachten, oprichters Remco V. en Danny K., ruim 11 miljoen euro van de belegde gelden hebben gebruikt voor privé-uitgaven aan onder meer huizen en dure auto's.

20 mei 2009: Remco V. en Danny K. hebben maanden in het geheim besprekingen gevoerd met gedupeerden over een schikking. Volgens advocaat Dion Bartels, die ruim 300 van de meer dan 400 gedupeerden zegt te vertegenwoordigen, gaat het om uitbetaling door Palm Invest van een derde van de oorspronkelijke inleg van de particulieren, die ieder minimaal 50.000 euro investeerden.

24 juli 2009: Danny K. en Bart D. zijn in juli ernstig mishandeld en afgeperst. K. (38) reisde samen met D. (37) naar België voor een zakelijke afspraak. Daar werden zij bedreigd en mishandeld door gewapende mannen. Bij K. werd een teen afgeknipt. De twee slachtoffers zijn ongeveer twaalf uur vastgehouden. Ze werden vrijgelaten op voorwaarde dat ze de volgende dag veel geld zouden betalen. Bij de transactie met de afpersers in een hotelkamer in Houten werden de twee verdachten aangehouden. Het zou niet gaan om beleggers in Palm Invest.