UTRECHT - Met gillende kinderen door de winkelstraat, met een buggy door de smalle paden langs de kledingrekken en een rood hoofd als het kind voor de zoveelste keer het gordijn van het pashokje opentrekt.

Kortom: winkelen met kinderen is niet altijd even ideaal. In Utrecht is hier sinds zaterdag een oplossing voor: de winkeloppas.

Bij de winkeloppas kunnen kinderen maximaal drie uurtjes vertoeven. ''Da's een periode dat moeders of vaders even kunnen winkelen, naar de kapper gaan of even met een vriendin in de stad koffie drinken'', zei Heleen Angenent zaterdag. Zij bedacht het concept.

Winkeldagen
Angenent gaat de winkeloppas runnen met zes vrijwilligers vanuit het pand van de Evangelie Gemeente in het centrum van de stad. ''We zijn alle winkeldagen open.'' De opvang kost 2,50 euro per half uur. ''Het is een neutrale opvangplek. Onze kerkactiviteiten staan helemaal los van de winkeloppas'', aldus Angenent.

''Wij willen een maatschappelijke rol hebben. Eerst werd geprobeerd een reguliere kinderopvang in het pand te openen, maar daarvoor moesten we aan te veel eisen voldoen en daarom werd dit concept geboren'', aldus Angenent.

Vrijwilligers
Omdat kinderen maximaal drie uur bij Angenent en de vrijwilligers blijven, vervalt het strenge eisenpakket van de GG & GD. Op de eerste zaterdagmiddag kwamen vooral veel ouders met hun kinderen de opvang bekijken. ''Ouders moeten het wel gaan durven hun kind hier achter te laten'', zei Angenent.

In december wordt de balans opgemaakt en gekeken of het winkelende Utrechtse publiek ook in het nieuwe jaar van de service gebruik kan maken.