BERLIJN - Slechte verkoopcijfers of niet, de show must go on; ook tijdens de IFA-elektronicabeurs in Berlijn. Het publiek moet de nieuwe dvd-standaard Blu-ray nog omarmen, maar met internettelevisie en 3D staat het nieuwe televisiekijken al weer voor de deur.

Hoe huiskamerproof zijn de vergezichten?

In de Sony-stand krijgt de consument het gevoel alsof die een andere planeet betreedt. Over een zwart plastic 'grasveld' wordt hij naar het nieuwe millennium geleid. Twee grote kolossen tonen de vier categorieën waarin het Japanse elektronicaconcern 3D-tv laat zien (sport, entertainment, gaming en animatie).

''Vanaf volgend jaar willen we 3D-tv op de markt brengen waar je met een zogeheten actieve bril naar moet kijken'', zegt woordvoerder Hans den Heijer.

Sony
Sony meent dat kinderen, gamefanaten, sport- en filmliefhebbers wel bereid zijn om met bril die extra kijkervaring te beleven. De consument lijkt te twijfelen op de beurs. ''Het is leuk om het even te zien, maar om nu een avond met een bril op naar een film te kijken...'', reageren verschillende bezoekers.

Voor de 'banksporter' duurt het overigens nog wel even voordat alle partijen zo ver zijn om 3D-televsie te gaan uitzenden, geeft Den Heijer toe: ''Maar het is wel de toekomst.''

Samsung
Ook elektronicagigant Samsung lijkt vuur te spuwen in de stand. Ook hier ligt de nadruk op de mogelijkheden van 3D. Realistisch lijkt het nog allerminst. Samsung mag dan de 3D-televisie laten zien waar je zonder bril naar kan kijken, geschikt voor de huiskamer is het nog niet.

De kijker moet hierbij echt grote stappen terugdoen, want het full-HD kijken, waar de consument net aan gewend is, valt compleet weg.

Philips
Van alle drie de elektronicagiganten lijkt Philips nog het meest voorzichtig met 3D. De Nederlandse onderneming laat het wel zien, maar schreeuwt het niet van de daken. Het lijkt meer te geloven in 3D-tv zonder bril, maar dat gaat nog zeker vijf jaar duren.

Philips zet op televisiegebied veel meer in op ambilight de derde generatie aurea en de 9000-serie, die de meest hoogwaardige kwaliteit biedt. Voor de nieuwe tv in deze serie ontving het bedrijf dit jaar de EISA-award, de meest prestigieuze prijs in de audiovisuele sector.

Internet-tv
Tussen al het 3D-geweld kruipt ook internet-tv de huiskamer binnen. Alle partijen laten dat al enkele jaren zien op de IFA-beurs, maar vooralsnog loopt de consument nog maar langzaam warm voor al die nieuwigheden. Voor al die nieuwe snufjes moet de consument toch een nieuwe tv kopen en dus diep in de buidel tasten.

Volgens tv-man Marc Harmsen van Philips zijn er twee momenten waarop mensen een nieuwe tv aanschaffen: ''Dat is een verhuizing en als er een nieuw interieur wordt aangeschaft.'' Gezien de economische tijding zijn die momenten vergezichten geworden.