De AEX-index bereikte vorige week een stand van 300 punten. Het bereiken van deze stand geeft veel beleggers weer hoop. De Oeso, de club van grote industrielanden, meldde deze week zelfs dat de recessie voorbij is. Toch moeten beleggers nog altijd oppassen.

Door Janneke Willemse I Belegger.nl

Beleggers hebben flink te lijden gehad onder de kredietcrisis. Nederlandse aandelen verloren vanaf oktober 2007 tot en met maart van dit jaar ruim zestig procent van hun waarde. Voor beleggers die in deze periode hun aandelen hebben vastgehouden is dat een bittere pil.

In maart van dit jaar bereikte de AEX, die het gemiddelde van de grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven weergeeft, een dieptepunt op 199 punten. Vanaf dat moment zijn de koersen weer gaan stijgen. De kopers keerden weer terug op de beurs. Meevallende kwartaal- en halfjaarcijfers steunden de verwachting dat bedrijven er weer bovenop komen.

Psychologisch niveau
Vorige week werd het psychologisch belangrijke niveau van 300 punten behaald. Verschillende experts benadrukten dat dit niveau voor hen niet belangrijk was, maar voor beleggers die vanaf de zolderkamer aandelen kopen, was 300 punten een belangrijk signaal: de crisis is voorbij. Ook grote internationale instituten als de Oeso en de Europese Centrale Bank (ECB) denken dat de recessie voorbij is. Maar het is gevaarlijk te denken dat u nu zonder risico weer kunt instappen.

Beurzen lopen altijd vooruit op de prestaties van de economie. Wat nu in de koersen te zien is, moet dus nog gerealiseerd worden. Het kan best zijn dat het herstel van de economie langzamer zal verlopen dan eerder verwacht. Daarop zal dan een negatieve koersreactie te zien zijn.

Twijfel
Afgelopen week begonnen beleggers toch te twijfelen aan het herstel en de positieve berichten. Eigenlijk ook niet zo gek, want de 550 punten van oktober 2007 staat nog lang niet op de borden. De twijfel was te zien aan een dalende AEX-index, die vrijdag toch weer even opkroop naar 292 punten. Ook bleek dat de volumes afnamen, dat wil zeggen dat er minder aan- en verkopen gedaan werden.

Niemand wil een mogelijke verdere koerswinst mislopen. Maar als andere beleggers twijfelen, is voorzichtigheid op z’n plaats. Dat betekent dat u wél kunt kopen, maar met mate. Doe wat huiswerk, zoek nieuwsberichten en jaarverslagen op internet en koop alleen aandelen waarvan u de bedrijfsvoering begrijpt. Op die manier kunt de risico’s zelf inschatten. Probeer te kopen op momenten dat de koers wat terugzakt, zodat u niet de hoofdprijs betaalt.

Royals
Stop niet al het geld dat u beschikbaar hebt in aandelen, maar zorg ook dat u cash (op een spaarrekening) en een aantal langlopende (staats-)obligaties of deposito’s hebt. Voor mensen die nog twijfelen tussen beleggen, sparen of obligaties, lanceerde RBS deze week een interessant nieuw product: de Royals.

Dit zijn obligaties met een mogelijke rente van 5procent, 6procent, 7,5procent of 10procent. Deze rente krijgt u pas als de AEX op de jaarlijkse peildatum boven een bepaald niveau staat (resp. 220, 260, 300 en 340). Staat de index hieronder, dan krijgt u dat jaar geen rente uitgekeerd. Uw inleg krijgt u altijd terug. Zo kunt u dus beleggen, maar dan op een veilige manier. Overigens geldt ook hier weer: beleg met mate.

Janneke Willemse is hoofdredacteur van Belegger.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (beleggings-)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transactie.