DEN HAAG - Kopers van mp3-spelers en dvd-recorders hoeven in ieder geval tot 2013 geen heffing te betalen voor de kopieën die ze maken van muziek of films. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten.

Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) wil eerst afwachten wat er gebeurt met een rapport van de Tweede Kamer. Daarin staat dat alle heffingen voor thuiskopieën, ook cd's en dvd's, over drie jaar tot het verleden moeten behoren.

Tegen die tijd moeten artiesten hebben uitgedokterd hoe ze via het internet geld kunen verdienen. Hirsch Ballin besloot al eerder de heffingen die ten goede komen aan de artiesten te bevriezen omdat de artiestenwereld en de producenten van elektronica maar bleven steggelen over de hoogte van de vergoedingen. De film- en muziekindustrie kondigde eerder dit jaar al aan naar de rechter te stappen om alsnog een heffing af te dwingen voor producten die worden gekopieerd naar mp3-spelers en harddiskrecorders.

Acteurs en musici boden de Tweede Kamer deze zomer nog een petitie aan waarin ze pleitten voor deze heffing. Het ontbreken van deze vergoeding kostte hun in 2008 al 25 miljoen euro, becijferden ze.