AMSTERDAM - Enkele tientallen schoonmakers hebben vrijdagmiddag op Schiphol gedemonstreerd omdat een van hun collega's zou worden ontslagen. Dat liet vakbond FNV Bondgenoten, die de actie organiseerde, weten.

Het bedrijf EW zou de man de laan uit willen sturen omdat hij ook nog bij een andere firma werkt. Daardoor maakt hij meer uren per week dan wettelijk is toegestaan. Volgens de vakbond moet de schoonmaker echter zoveel werken om zijn kinderen te kunnen onderhouden.

Overleg
EW zou bovendien helemaal niet met hem hebben overlegd. Ook zou meespelen dat de werknemer zich in een FNV-publicatie kritisch uitliet over de slechte werkomstandigheden waar schoonmakers mee te maken hebben.

EW laat in een reactie weten helemaal niet van plan te zijn de werknemer volledig te ontslaan. Hij zou slechts worden 'ontslagen' voor het aantal uren dat hij teveel werkt. Het bedrijf zou ook andere werknemers die te veel uren maken, hebben gevraagd dat niet meer te doen.

Inspectie
Anders kan de firma de Arbeidsinspectie op zijn dak krijgen. De procedure zou al in gang zijn gezet voor de FNV-publicatie uitkwam.

De schoonmakers op Schiphol legden eerder dit jaar meerdere dagen het werk neer. Ze eisten toen onder meer een reiskostenvergoeding en meer respect.