PARIJS - Luchtvaartmaatschappij Air France-KLM laat 1500 arbeidsplaatsen wegvloeien via vrijwillig ontslag. De banen verdwijnen uitsluitend bij de Franse tak van het bedrijf. Dat maakte het luchtvaartbedrijf vrijdag bekend.

De banen verdwijnen onder meer via natuurlijk verloop, aldus een woordvoerster van Air France. De luchtvaartmaatschappij heeft volgens de woordvoerster een halfjaar geleden een vacaturestop ingezet in verband met de economische crisis. Ze liet verder weten dat piloten niet onder de vertrekregeling vallen.

Het is niet bekend wanneer de banenreductie wordt afgerond en wat de kosten en voordelen zijn. De komende weken zal worden overlegd over de details van de plannen. Air France wil de definitieve plannen op 21 oktober voorleggen aan de centrale ondernemingsraad.

Passagiers
Door de economische recessie worden minder passagiers vervoerd. Ook het luchtvrachtvervoer lijdt onder de crisis. Air France brengt daarom de capaciteit bij het passagiersvervoer met 5 procent terug, zo werd vrijdag verder bekendgemaakt. Bij het vrachtvervoer gaat de capaciteit van Air France met 15 procent omlaag.

Moederbedrijf Air France-KLM is hard geraakt door de wereldwijde recessie. De Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij leed in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar een verlies van 426 miljoen euro. Dat was ook deels te danken aan verliezen op oliecontracten.