WASHINGTON - De werkloosheid in de Verenigde Staten is in augustus opgelopen tot 9,7 procent. In juli was nog 9,4 procent van de beroepsbevolking werkloos. Dit maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Vorige maand schrapten werkgevers 216.000 banen. Een maand eerder gingen nog 276.000 banen verloren. Het cijfer, de duidelijkste indicator voor de ontwikkeling van de economie, was iets lager dan verwacht. Analisten rekenden gemiddeld op een banenverlies van 225.000.

Tempo
"Het goede nieuws is dat het tempo waarmee banen verloren gaan aan het afnemen is. Het slechte nieuws is dat de werkloosheid nog steeds oploopt", aldus een Amerikaanse analist. Over het algemeen wordt verwacht dat de werkloosheid de komende maanden nog verder stijgt en over een klein half jaar gaat afnemen.

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal met een 1 procent gekrompen. Daarmee is de neergang scherp afgenomen vergeleken met het eerste kwartaal toen de economische krimp 6,4 procent bedroeg. Veel economen voorzien voor het huidige kwartaal weer groei van de 's werelds grootste economie.

Door de recessie zijn er sinds december 2007 6,9 miljoen banen verdwenen in de VS. In totaal zijn nu 14,9 miljoen Amerikanen werkloos.