AMSTERDAM - Nu ook de OESO heeft voorspeld dat het einde van de recessie in zicht is, is het tijd om de balans op te maken. Een overzicht van een aantal bedenkelijke economische records, die de crisis heeft opgeleverd.

De klappen die het bedrijfsleven te verduren heeft gehad, werden pijnlijk zichtbaar toen de Amerikaanse verzekeraar AIG het grootste kwartaalverlies ooit bekend moest maken. Het concern zette in het vierde kwartaal van 2008 een nettoverlies van 61,7 miljard dollar in de boeken.

Het omvangrijkste nettoverlies ooit in het Nederlandse bedrijfsleven, komt voor rekening van Fortis Bank Nederland. De bank verbrak met een nettoverlies van 18,5 miljard euro over geheel 2008 het oude record, dat KPN in 2001 vanwege investeringen in te dure UMTS-licenties op zijn naam schreef. Het telecomconcern stond toen 7,49 miljard euro in het rood.

Faillissementen
Onder bedrijven die wat minder in de kijker staan, speelt zich intussen ook een drama af. Het aantal ondernemingen in Nederland dat in het eerste halfjaar van 2009 op de fles gaat, is verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

shop bij recordsSinds het Centraal Bureau voor de Statistiek is begonnen met het bijhouden van de faillissementsstatistieken, in de vroege jaren tachtig, zijn er nog nooit in een halfjaar tijd zo veel bedrijven over de kop gegaan. Er gingen 3,5 duizend bedrijven failliet.

Werkloosheid
Op macro-economisch niveau sneuvelt eveneens record na record. Het aantal werklozen binnen de eurozone bijvoorbeeld, blijkt in juni te zijn opgelopen tot het hoogste niveau in tien jaar tijd; 9,4 procent van de beroepsbevolking zit zonder baan.

In alle 27 landen die deel uitmaken van de EU bedraagt de werkloosheid 8,9 procent, de hoogste stand in vier jaar tijd. Nederland heeft de laagste werkloosheid, met 3,3 procent, terwijl de hoogste percentages gemeten zijn in Spanje (18,1 procent) en Letland (17,2 procent).

Letland heeft trouwens niet alleen het op een na hoogste werkloosheidspercentage van de Europese Unie, maar maakte in het tweede kwartaal van 2009 ook nog eens de op een na grootste economische krimp binnen de regio door. Het Letse bruto binnenlands product ging op jaarbasis met 18,2 procent achteruit. Buurland Litouwen deed het nog slechter, daar kromp de economie met 20,4 procent.

Tweede Wereldoorlog
De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal met 5,1 procent gekrompen. Een stuk minder dan in Litouwen, maar het gaat hier wel om de grootste krimp sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is bovendien het vijfde opeenvolgende kwartaal dat de economie krimpt, de langste reeks sinds het CBS de gegevens bijhoudt.

De bron van de economische malaise, de Amerikaanse huizenmarkt, bereikte in april een dieptepunt. De zogenoemde S&P/Case-Shiller index, die de gemiddelde maandelijkse verkoopprijs van woningen in 20 Amerikaanse steden weergeeft, belandde toen op een stand van 139,22. Zowel in mei als in juni liet de index weer een stijging zien.

Ook het dieptepunt op de aandelenmarkten lijkt achter de rug te zijn. De Nederlandse AEX-index zakte in maart onder de 200-puntengrens en tikte op 9 maart als laagste stand 194,99 punten aan, een niveau dat sinds de zomer van 1995 niet meer bereikt was.