BERLIJN - Wie op het punt staat de nieuwe dvd-standaard Blu-ray te omarmen, kan beter wachten tot volgend jaar.

Pas dan zakken de prijzen van de spelers die deze techniek gebruiken naar het niveau van een gangbare dvd-speler. Dat voorspellen kenners van de Blu-ray Disc Association (BDA) op de IFA-elektronicabeurs in Berlijn.

Film
Ook de prijs van een Blu-rayfilm wordt dan veel lager, is de verwachting. De prijs van een Blu-rayfilm schommelt nu gemiddeld tussen de 20 en 30 euro, maar die zou vanaf 2010 naar een gemiddelde prijs van ongeveer 10 euro dalen. Spelers zouden dan vanaf 150 euro te koop zijn, denkt de BDA. In 2006 waren die nog rond de 650 euro.

''De prijsontwikkeling van de spelers en dvd's is een natuurlijk curve die je ook zag toen de dvd-speler op de markt kwam'', zegt Niels Leibbrandt, voorzitter van het Europese promotieclub van Blu-ray. ''Nu heeft een op de tien consumenten in Europa een Blu-rayspeler. We verwachten dat in 2011 een op de vijf een speler in huis heeft'', aldus Leibbrandt.

Blauwe kerst
Vooral in het laatste kwartaal van 2009 wordt een goede verkoop verwacht. ''Dat zagen we ook vorig jaar al. Deze kerst moeten we een grote slag slaan, gezien de aankondigingen van films op Blu-ray en de toenemende interesse bij de consument. Wat dat betreft wordt het een blauwe kerst'', zei, Leibbrandt, met een knipoog naar de kleur van de laser die de informatie op de schijfjes leest.

Dit jaar verwacht hij dat er in Europa 31 miljoen films op Blu-ray worden verkocht. ''Dat is drie keer zo veel als in 2008.''

Thuis
Dat de economische neergang de opmars van Blu-ray niet lijkt te stuiten, komt volgens Leibbrandt omdat mensen meer thuis blijven en daar optimaal willen genieten van onder meer 'een filmpje' op bioscoopniveau.

''Het is inderdaad opvallend dat de crisis Blu-ray niet lijkt te raken. In de Verenigde Staten gaat de groei zelfs veel harder dan de dvd destijds.'' In Europa is het vooral Duitsland waar de groei nu doorzet. Daar gaan al films voor een tientje over de toonbank.