WOGNUM - Ongeveer twintig demonstranten hebben zich vrijdagochtend verzameld voor het hoofdkantoor van DSB Bank in het Noord-Hollandse Wognum.

Rondom het bankgebouw staan zo'n vijftien spandoeken met teksten als 'Wat DSB doet met geld is zinloos geweld' en 'Door DSB's gebrek aan geweten hebben wij amper te eten'.

De demonstranten vinden dat ze door de bank van Dirk Scheringa zijn opgezadeld met te hoge hypotheekschulden of ongewenste verzekeringen. DSB ligt daarom al enige tijd onder vuur. Dat werd in juli nog eens aangewakkerd toen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) boetes uitdeelde van in totaal 120.000 euro omdat de bank zijn zaken niet op orde had.

Schamen
De opkomst is volgens Piet Koremans, van een van de twee stichtingen die de demonstratie heeft georganiseerd, niet overweldigend. Maar dat kan hij wel begrijpen. ''Mensen gaan niet zo snel de straat op, vaak ook omdat ze zich schamen. Veel mensen voelen zich beduveld, maar houden dat maar stil. Maar ik hoop dat de groep nog groeit naar zo'n vijftig mensen in de middag.''

De twee stichtingen, DSB Ramp en PAL, tellen ongeveer 1500 mensen die zich door DSB Bank gedupeerd voelen. Ze hopen dat de demonstratie extra druk op de bank legt om mensen te compenseren voor geleden schade.

Ook andere stichtingen, zoals bijvoorbeeld Hypotheekleed, dreigen DSB Bank met claims als ze de vermeende gedupeerden niet tegemoetkomen.

Jammer
DSB-woordvoerder Klaas Wilting noemde de demonstratie vrijdagochtend ''jammer''. ''Natuurlijk is het de mensen hun recht om te demonstreren. Maar het is niet leuk om ze hier voor de poort te hebben. We komen uit een periode dat banken in het algemeen ruimhartig waren bij het verstrekken van kredieten en dat klanten alles wilden. Het is vervelend dat de media-aandacht zich nu vooral op DSB Bank richt'', aldus de zegsman.

Wilting roept mensen met klachten op zich te melden bij DSB. ''Van zo'n tweehonderd klachten die wij hebben binnengekregen, zijn er inmiddels zo'n honderd afgehandeld. Vijftig hebben van ons een voorstel gekregen en nog eens vijftig krijgen dat binnenkort. Als mensen ontevreden zijn, meld je dan bij ons. Als we er niet uitkomen, is er het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening voor een objectieve behandeling.''