EEMSHAVEN - De bouw van de nieuwe energiecentrale van Nuon in de Groningse Eemshaven is hervat. De werkzaamheden werden in mei vorig jaar stilgelegd, nadat de Raad van State had geoordeeld dat de vergunningen niet in orde waren.

Nadat de benodigde vergunningen zes weken geleden werden gepubliceerd, dienden twee omwonenden een schorsingsverzoek in waardoor het erop leek dat de bouw opnieuw stil zou komen te liggen.

Een woordvoerder van Nuon zei vrijdag dat de inwoners van Eemsmond het verzoek op het laatste moment hebben ingetrokken, waardoor de bouw donderdag alsnog kon beginnen.

Procedures
Er lopen nog wel enkele andere juridische procedures tegen de bouw van de centrale, maar het kan nog wel een jaar duren voordat er in die zaken uitspraak wordt gedaan.

De nieuwe Nuoncentrale in de Eemshaven, Nuon Magnum genoemd, krijgt een capaciteit van circa 1200 megawatt, genoeg om meer dan twee miljoen huishoudens van elektriciteit te voorzien.

Nuon Magnum kan elektriciteit opwekken uit gas, biomassa en kolen waardoor de afhankelijkheid van één type brandstof wordt verkleind. Het wordt daarom een 'multi-fuelcentrale' genoemd.