AMSTERDAM - Google zet zijn online-applicatie Docs aankomende zaterdag wereldwijd op slot. Documenten zijn anderhalf uur lang niet te bewerken, maar nog wel te lezen.

Dit meldt Google op het dashboard dat de status weergeeft van zijn online-applicaties, waaronder ook Gmail en Google Apps. "Docs is niet te wijzigen op zaterdag 5 september 2009 van 12:00 tot 13:30 PST (Pacific Standard Time, 19.00 tot 20.30 uur Nederlandse tijd)", valt er te lezen op het statusoverzicht van Google Apps.

Informatie
Hij vult aan dat Google de gebruikers van tevoren informeert. Voor klanten die Google Apps afnemen, moet dat volgens de SLA (service level agreement) vijf dagen van tevoren gebeuren. Normale gebruikers zouden ook vooraf ingelicht worden, maar dat is nog niet gebeurd.

Noch op geregistreerde mailadressen voor Google Docs, noch in de online-kantoorsuite zelf wordt de aankomende uitval aangekondigd. De Nederlandse woordvoerder verzekert Webwereld dat dit wel op stapel staat.

Boodschap
Ook het blog van het Google Docs-team maakt geen melding van deze aankomende gedeeltelijke uitschakeling. "We zullen een boodschap weergeven boven alle documenten voordat het onderhoud begint", reageert Google Nederland. Het is niet bekend wanneer dat gebeurt; de toegezegde melding is nog niet aanwezig in Google Docs.

De woordvoerder benadrukt dat onderhoud normaliter plaatsvindt zonder enige onderbreking van de geboden diensten. Volgens Google is meer dan een jaar geleden dat er gepland onderhoud zoals dit is geweest; dus een operatie waarbij gebruikers niet of in beperkte mate toegang hebben tot het lezen of bewerken van hun documenten.

Deze geplande semi-uitval volgt op flinke storingen die Google deze week had met Gmail, website-monitor Analytics en ook zijn online-advertentiesysteem DoubleClick. Die storingen staan los van elkaar, maar vonden gelijktijdig plaats.