AMSTERDAM - Als de werkloosheid verder gaat oplopen, vangen jongeren de grote klappen op. Vooral mensen met weinig ervaring en een lage opleiding krijgen het moeilijk, zeggen drie arbeidsmarktdeskundigen in DNB Magazine, het tweemaandelijkse blad van De Nederlandsche Bank (DNB).

DNB verwacht dat tot 2011 tussen de 565.000 en 604.000 mensen hun baan kwijtraken. Vooral schoolverlaters zullen minder makkelijk aan de bak komen, zegt (pdf) Wouter Gortzak, vice-voorzitter van de vakbond FNV.

Scholing is essentieel om de structureel hoge werkloosheid van de jaren '80 te voorkomen, stelt Carin van der Cruijsen, beleidsmedewerker van DNB. André Timmermans, directeur van UWV Werkbedrijf denkt in dezelfde lijn. "Laat jongeren onder deze omstandigheden maar een jaartje extra opleiding draaien".

Echte mensen
Volgens Gortzak is er inmiddels genoeg geld gestoken in 'systeemproblemen', oftewel het financiële systeem. "Nu moet er ook geld naar echte mensen", aldus de vakbondsman. "Ga aan de slag met infrastructuur en zorg dat ons land groener wordt".

Door de vergrijzing is de angst voor een nieuw 'verloren generatie' zoals in de jaren '80 echter onterecht, menen de experts, aangezien er hierdoor na de crisis sprake zal zijn van een krappe arbeidsmarkt.

Vakkrachten
De bouwsector is volgens UWV-directeur Timmermans een goed voorbeeld. "Op termijn hebben we daar juist veel vakkrachten nodig". Volgens hem profiteren juist jongeren als eerste wanneer de economie weer aantrekt.

Een ander groot verschil met de jaren '80 is volgens Timmermans dat bijna elke student een bijbaan heeft, die ze na hun afstuderen kunnen aanhouden om rond te kunnen komen. DNB-medewerker Cruijsen wijst op het feit dat in de jaren '80 het aandeel jongeren in de werkloosheid bijna twintig procent was. "Nu is dat maar tien procent".

Ook zij ziet de vergrijzing als pluspunt. "Veel ouderen gaan straks met pensioen. Dat maakt de vooruitzichten voor jongeren een stuk gunstiger".