DEN HAAG - De komende anderhalf jaar kunnen 1472 onderzoekers aan de slag bij 128 projecten bij universiteiten en grote technologie-instituten. Met deze detacheringen is 135 miljoen euro gemoeid.

Dat maakten de ministers Maria van der Hoeven (Economische Zaken) en Ronald Plasterk (Onderwijs) vrijdag bekend.

De bewindslieden kwamen kort voor de zomervakantie met een speciale regeling om kenniswerkers te behouden voor Nederlandse bedrijven. Het kabinet wil voorkomen dat ze gedurende de economische crisis op straat komen te staan.

Bezuinigen
Door de economische situatie moeten bedrijven mogelijk bezuinigen op onderzoek en dat kan leiden tot een verlies aan onderzoekscapaciteit dat na de crisis niet makkelijk is om weer op te bouwen, vinden Plasterk en Van der Hoeven.

De gedetacheerden gaan de komende maanden aan de slag met zaken van maatschappelijk belang voor de gezondheidszorg en het gebruik van lichte materialen voor voertuigen waardoor het energieverbruik afneemt.

Bouwsector
Bedrijven die met onderzoeksinstellingen projecten krijgen, zijn bijvoorbeeld DafTrucks, Philips, Corus, DSM, ASML en Fujifilm. Ook een aanvraag van TNO en de bouwsector (waarbij 28 verschillende bedrijven samenwerken aan een project) is gehonoreerd, terwijl tevens ruim negentig verzoeken voor het midden- en kleinbedrijf zijn goedgekeurd.

Voor de regeling was 180 miljoen euro beschikbaar. Voor de tweede ronde, waarvoor bedrijven en instellingen eind september weer kunnen inschrijven, is nu nog 45 miljoen euro.