AMSTERDAM - De Finse mobieltjesfabrikant Nokia gaf woensdag tijdens een presentatie in Stuttgart meer informatie over de Booklet 3G, zoals Nokia's eerste laptop gaat heten. Vooral de grote batterij valt op.

Het minst verrassende nieuws is misschien wel de processor: net als de meeste andere netbooks zal de Booklet 3G draaien op een 1,6GHz Intel Atom-processor. Ook de 1GB aan werkgeheugen en 120GB harddisk zullen voor weinig ophef zorgen.

Het 10,1-inch HD-scherm (1280 x 720 pixels) is wel interessant, evenals de – voor netbookbegrippen gigantische – 16-cels batterij: die moet zorgen voor een werktijd van twaalf uur.

Windows 7
Bluetooth 2.1, wifi, drie usb-poorten, 1,3-megapixel webcam en een SD-kaartlezer zijn minder opvallend. Maar de hdmi-uitgang, Windows 7 en de simkaartopening eisen weer wel de aandacht op. Door een simkaart in te voeren, kan men gebruikmaken van het 3G-netwerk van zijn telecomprovider. Hierdoor kan er (vrijwel) overal gebruik worden gemaakt van draadloos internet.

Mede hierdoor verwacht Nokia de nieuwe netbook vooral aan te zullen bieden in samenwerking met telecomaanbieders. Hierbij zal de adviesprijs van 570 euro in de praktijk vermoedelijk lager uitpakken. Een lanceerdatum noemt de fabrikant nog niet.