AMSTERDAM - Het Australische marketingbedrijf uSocial verkoopt Facebook-vrienden aan leden van de netwerksite. Het kopen van Twitter-followers behoort ook tot de mogelijkheden.

uSocial.net verkoopt pakketten 'vrienden' aan bedrijven. "Mensen zeggen dat vrienden niet te koop zijn, maar dat is tegenwoordig simpelweg niet meer het geval", zo meldt de site.

Het goedkoopste pakket, dat bestaat uit 1000 nieuwe vrienden, kost 177,30 dollar. Wie in een klap 5000 nieuwe connecties wil hebben, betaalt daarvoor 654,30 dollar.

Marketinginstrument
"Facebook is een zeer effectief marketinginstrument", zegt uSocial-baas Leon Hill tegenover Reuters. "Met zoveel vrienden heb je altijd een gerichte groep mensen om ieder willekeurig product bij aan te bevelen."

Twitter is voordeliger dan Facebook. Voor 1000 nieuwe followers, die gegarandeerd binnen zeven dagen geleverd worden, moet 87 dollar op tafel gelegd worden. Het vijfvoudige aantal kost 229,60 dollar.

uSocial telt meer dan 250 miljoen geregistreerde gebruikers, maar doet wel stof opwaaien. Twitter zou het bedrijf beschuldigd hebben van het spammen van zijn leden. Digg.com, een site waarop mensen een stem kunnen uitbrengen op hun favoriete nieuwsartikelen, heeft de onderneming verweten stemmen te verkopen.