De regels van de Belastingdienst zijn mij nu officieel teveel geworden. Ik heb met mijn ondernemersvraag drie keer gebeld naar de Belastingtelefoon, alwaar ik drie keer een ander antwoord kreeg op dezelfde vraag. Wie spreekt de waarheid?

Bezuinigingsgezind (als dat nog geen woord was, is het dat nu wel) als ik ben, heb ik mijn administratie tot nu toe zelf gedaan. Dat wil zeggen: eens in de vier maanden mijn cassette met bonnen en facturen uitgemest, geordend en in een Excel bestand gezet. Dat verliep goed, behalve dat meermaals de twijfel toesloeg rondom de rechtmatigheid van het opvoeren van bepaalde kosten voor de belasting.

Inmiddels heb ik mij begeven op het internet met mijn vragen. Ook dáár blijken er verschillende interpretaties van regels van de Belastingdienst, allen gepresenteerd als "de enige waarheid". Een wildgroei aan fora en starterswebsites maken dat ik de bomen door het bos niet meer zie. 

Startersgesprek
Ondanks het feit dat ik bij mijn startersgesprek van de Belastingdienst heel goed ben geholpen, en zelfs een zaak omtrent BTW percentages ondertekend per post heb ontvangen ter bewijsvoering, twijfel ik door de medewerkers van de Belastingtelefoon sterk aan de geldigheid van de informatie die ik via dit instituut krijg.

Ik ben bang voor een GBBM (Grote Boze Belasting Meneer) die op mijn stoep staat, grommend door mijn administratie ploegt en zich hardop afvraagt hoe ik er bij kom om het op deze manier te doen. GBBM is zelfs een paar keer langsgekomen in mijn slaap, waarna ik mij van bed naar bureau begaf om mijn Excel bestand nóg eens te checken en mijn opgaaf van vorig jaar nóg eens na te gaan.

Bonnetjes
Mijn facturen- en bonnetjescassette neemt zo `s nachts dreigende, nee zelfs monsterlijke vormen aan en lijkt mij in de enkels te willen bijten vanaf de onderste plank van mijn "boekhoudkast". 

Ik ben ten einde raad. Mijn slaap is mij veel waard, vooral nu ik steeds meer opdrachten heb. Ik heb besloten om het checken van mijn boekhouding en het verrichten van mijn belastingopgaaf uit te besteden.

Rest mij nog één vraag: hoe weet ik dat deze (nog in te huren) man of vrouw de waarheid in pacht heeft? En zo ja, waar haalt hij zijn informatie dan vandaan? Het maakt mij niet uit, zo lang hij of zij GBBM maar vér van mijn bed vandaan houdt. 

Sanne van Arnhem is directeur/ eigenaar van Plan T, een adviesbureau voor verandermanagement. Plan T biedt ook trainingen op het gebied van creativiteit en communicatie voor bedrijven én particulieren, alsmede coachingstrajecten.Voor meer informatie: http://www.plan-t.nl/