AMSTERDAM - eBay verkoopt 65 procent van Skype voor 1,9 miljard dollar aan een groep investeerders. Ook Google was in de race, maar vreesde juridische heisa met Joltid.

Dinsdag werd officieel bekend dat drie durfinvesteerders, Silver Lake Partners, Index Ventures en Andreessen Horowitz 65 procent van Skype kopen voor 1,9 miljard dollar. eBay behoudt de resterende 35 procent. De deal waardeert Skype in totaal op 2,75 miljard dollar, bevestigde Skype ceo Josh Silverman op z'n blog.

Maar behalve deze durfinvesteerders was ook Google in de race om de succesvolle VoIP-dienst te kopen, meldt de New York Times op basis van een bron dicht bij de onderhandelingen. Een maand geleden voerde Google gesprekken met eBay en Skype voor een mogelijke overname.

Google
Google haakte echter af, omdat het langdurige juridische problemen vreesde met Joltid, het bedrijfje van Niklas Zennström en Janus Friis. Dat heeft namelijk de p2p-technologie die Skype gebruikt in eigendom en licenceert die aan Skype.

Over die licentie is een hooglopend conflict ontstaan en Joltid heeft de licentie ingetrokken. Onterecht, stelt eBay, maar ondertussen is het wel druk doende om Skype zodanig aan te passen dat het zonder de Joltid-technologie verder kan.

Workaround
Google had blijkbaar te weinig vertrouwen dat deze workaround een eind zou maken aan de claims van Joltid. De uiteindelijke kopers delen Google's koudwatervrees niet, ten minste niet publiekelijk. Ze hebben 'het volste vertrouwen' in de workaround, zo meldt de Wall Street Journal.

eBay heeft bovendien beloofd 50 procent van de kosten en boetes te betalen die mogelijk voortvloeien uit de rechtszaak tussen Joltid en Skype.