AMSTERDAM - De eigenaren van postbedrijf Sandd willen af van hun belangen. Onder meer het Franse La Poste en Deutsche Post zouden interesse hebben in het tweede postbedrijf van Nederland. Mogelijk wordt nieuws over het verkoopproces de komende weken al bekend.

Sandd is eigendom van drie investeringsfondsen. Naast meerderheidsaandeelhouder Trimoteur, hebben Fortis en NIB Capital een belang in het concern. Volgens een bron rond Sandd willen de laatste twee nu van hun aandelenbezit af en wordt gewerkt aan een exitstrategie. Twee bronnen uit de financiële wereld zeiden dat er sprake is van een verkoopproces.

De kleine Nederlandse investeringsmaatschappij Trimoteur heeft altijd gezegd uiteindelijk te willen verkopen. ''Het exitproces is ingezet in 2006 met de verwachting dat er in 2006 zou worden geliberaliseerd. Dat is pas twee jaar later gebeurd.''

Liberalisering
Voor de investeerders hangt de beslissing uit te stappen samen met de liberalisering van de postmarkt. Sinds april is de markt in Nederland volledig vrijgegeven, waardoor marktleider TNT zijn laatste monopolie op de bezorging van brieven minder dan 50 gram kwijtraakte.

Naar verwachting zal liberalisatie in andere Europese landen echter nog tot 2011 op zich laten wachten. ''Het echte exitmoment voor Sandd is daarmee eigenlijk pas in 2011, na de Europese liberalisatie'', aldus de bron.

Postbedrijven
Behalve de Fransen en Duitsers zouden ook andere postbedrijven interesse hebben. Topman Gert-Jan van Morsink van Sandd zei in augustus nog dat Deutsche Post het te druk met zichzelf heeft voor een overname. De Duitsers zijn met hun dochter SelektMail al actief in Nederland.

Sandd is sinds 2001 actief op de Nederlandse postmarkt. Het afgelopen halfjaar werd een omzet gehaald van 43 miljoen euro. Analisten schatten dat het bedrijf enkele tientallen miljoenen euro waard is.