NEW DELHI - Een nieuw vrijhandelsakkoord is nodig om de economische crisis te overwinnen. Dat zei Europees commissaris Catherine Ashton (Handel) woensdag aan de vooravond van besprekingen in de Indiase hoofdstad New Delhi.

Daar komen de hoofdrolspelers in de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) vanaf donderdag bijeen om de besprekingen nieuw leven in te blazen.

''We delen allemaal de opvatting dat afronding van de Doha-ronde de wereld kan helpen om de economische crisis te boven te komen'', sloot de Amerikaanse onderhandelaar Ron Kirk zich bij Ashton aan. De onderhandelingen over een nieuw akkoord, die in 2001 in de Qatarese hoofdstad Doha begonnen, strandden vorig jaar juli op onenigheid tussen de Verenigde Staten en India.

Volgens de Australische minister van Handel, Simon Crean, is een akkoord mogelijk. ''We zitten in het eindspel'', zei Crean. ''Over 80 procent is overeenstemming, 20 procent blijft ongrijpbaar.'' WTO-topman Pascal Lamy gaf eerder aan dat de Doha-onderhandelingsronde in 2010 moet worden afgerond.