WASHINGTON - De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten is in augustus met 298.000 arbeidsplaatsen afgenomen. Dat maakte de Amerikaanse loonstrookverwerker ADP woensdag bekend.

Het banenverlies valt hoger uit dan verwacht. Analisten rekenden op een krimp van de werkgelegenheid met 250.000 banen. Het banenverlies in juli werd herzien tot 360.000 van een eerder gemelde 371.000.

Het ADP-cijfer loopt vooruit op de officiële cijfers over de arbeidsmarkt die de Amerikaanse overheid vrijdag bekendmaakt.

Aangekondigd
Amerikaanse bedrijven hebben in augustus minder ontslagen aangekondigd dan een maand eerder. Het aantal geplande ontslagen nam met 21 procent af tot 76.456 van 97.373. Dat blijkt uit cijfers die woensdag door de Amerikaanse detacheerder Challenger, Gray & Christmas bekend werden gemaakt.

Het is het op een na laagste maandelijkse aantal aangekondigde ontslagen in het Amerikaanse bedrijfsleven sinds begin dit jaar. Het is bovendien de zesde keer in de afgelopen zeven maanden dat het banenverlies lager uitvalt dan een maand eerder, aldus de onderzoekers.

Toename
Het totaal aantal aangekondigde ontslagen sinds begin dit jaar komt met het cijfer over augustus uit op 1,07 miljoen. Dat is een toename van 60 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder.