AMSTERDAM - Lloyd Blankfein is door het Amerikaanse tijdschrift Vanity Fair gekozen tot meest invloedrijke persoon van het informatietijdperk. De directeur van Goldman Sachs dankt zijn uitverkiezing aan het feit dat hij zijn bank succesvol door de economische crisis heenloodste.

Vorig jaar stond Blankfein nog op nummer twintig in de jaarlijkse ranglijst.

Goldman Sachs wist de 10 miljard dollar aan overheidssteun die het kreeg binnen zeven maanden terug te betalen en had in het tweede kwartaal verrassend genoeg een netto-inkomen van 3,4 miljard dollar.

Op nummer 2 staat Apple-topman Steve Jobs. De reden: "Sinds hij aan de macht is bij Apple heeft Jobs de manier waarop we over computers, muziek en telefoons denken hergedefinieerd."

Buffet
De derde plaats is voor Jeff Bezos, de man die ervoor zorgde dat Amazon, ondanks dalende consumentenuitgaven, goed blijft verkopen. Investeerder Warren Buffett staat op de vierde plaats en de vijfde plaats wordt bezet door de topmannen van Google: Eric Schmidt, Larry Page en Sergey Brin.

In 2008 bezette de Russische premier Vladimir Poetin nog de eerste plaats. Dat was vanwege de economische stabiliteit in het land nadat hij acht jaar president was geweest.