PARIJS - De financiële toezichthouders in IJsland hebben zich laten overweldigen door de ontwikkeling van de bankensector. Daardoor waren ze niet in staat de groei van de inmiddels ingestorte sector op tijd te stuiten.

Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een woensdag gepubliceerd rapport over het Noord-Europese land.

Aandeelhouders
Volgens de OESO hebben de IJslandse banken het onheil over zich afgeroepen door te veel risico's te nemen. Zo leenden ze tijdens hun onstuimige groei vooral geld aan een beperkt aantal IJslandse investeringsmaatschappijen, die veelal in handen waren van de grootste aandeelhouders van de banken. Hun bezittingen groeiden daarbij tot bijna negen keer de omvang van de IJslandse economie.

Omdat het toezicht geen rem zette op de onhoudbare toename van kredieten en risico's, werden de banken veel groter dan de overheid aankon, aldus de OESO. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam uitten eerder al forse kritiek op de toezichthouder in IJsland. Die had buitenlandse toezichthouders eerder moeten melden dat banken daar in zeer zwaar weer waren terechtgekomen.