AMSTERDAM - Als het aan het college van burgemeester en wethouders van Amsterdam ligt, mogen alle winkels in de stad voortaan op zondag open.

Dit staat in een brief die wethouder Lodewijk Asscher dinsdag naar de gemeenteraad heeft gestuurd, zo liet de gemeente woensdag weten.

Op dit moment gelden voor de stadsdelen verschillende regelingen over de zondagsopenstelling in de stad. Winkels mogen alleen maar open als ze in een toeristisch gebied liggen. Dit leidt tot onduidelijkheden voor ondernemers, bezoekers en inwoners van de stad.

Het college wil nu dat de openingstijden onder een zogeheten 'toeristisch regime' vallen, zodat alle winkels op zondag open mogen gaan.

Definitief besluit
Voordat de zondagsopenstelling ingaat, gaat het stadsbestuur over het voorstel praten met de stadsdelen en vertegenwoordigers van het bedrijfsleven. De gemeenteraad zou dan in januari volgend jaar een definitief besluit over de winkeltijden moeten nemen.

Overigens bereidt het kabinet op dit moment juist een wetsontwerp voor dat het openen van winkels op zondag volgens de toerismebepaling zou gaan beperken.

Werkgelegenheid
De voorstellen van Asscher komen voort uit een plan dat de lokale PvdA afgelopen januari presenteerde. De partij wil winkels overal in Amsterdam toestaan hun deuren op zondag te openen, omdat daardoor de werkgelegenheid zou worden gestimuleerd en oneerlijke concurrentie tussen winkeliers zou worden weggenomen.

Onduidelijkheden rond de zondagsopenstelling leidden de afgelopen jaren in meerdere stadsdelen tot problemen. Vooral in Amsterdam-Noord ontstond gedoe over een supermarkt die besloot via een truc met exotische feestdagen elke zondag open te zijn.