BRUSSEL - Minister Wouter Bos (Financiën) denkt dat het woensdag mogelijk is om het bij EU-beraad eens te worden over de aanpak van buitensporige bonussen.

Bos zei dat bij aankomst van EU-beraad in Brussel. ''Het is erg plezierig dat Frankrijk en Duitsland nu meedoen met deze strijd. Wij zijn er als Nederland al langer mee bezig''.

Hij erkende wel dat nog niet alle EU-landen bereid zijn tot een EU-brede aanpak. Bekend is dat Groot-Brittannië er weinig voor voelt.

EU
Het EU-beraad woensdag gaat over de hervorming van de financiële markten, om een nieuwe kredietcrisis te voorkomen. Bos en zijn collega's willen de neuzen in dezelfde richting zetten voor het G20-overleg eind deze week in Londen en eind deze maand in het Amerikaanse Pittsburgh.

De Europese Commissie zei eerder ook bezorgd te zijn dat de oude bonuscultuur terugkeert. Een suggestie voor een tegenmaatregel is om 'bonusbanken' te verplichten tot hogere reserves, omdat de bankiers meer risico zouden kunnen nemen om hun bonus binnen te slepen.

Recessie
De ministers denken ook alvast na over maatregelen hoe ze de overheidsimpulsen tegen de recessie kunnen afzwakken, de zogeheten exitstrategie om onder meer de schuldenberg te verminderen. EU-commissaris Joaquin Almunia (Economische Zaken) wil dat de ministers hun maatregelen coördineren.

Minister Bos heeft daar twijfels bij. ''Ik weet niet of deze exitstrategieën coördinatie behoeven. De situatie per land is enorm verschillend: het tekort in Nederland is niet te vergelijken met dat in sommige andere landen. Belangrijk is dat er niet alleen meer gepraat wordt over stimulering, maar ook over terugbrengen van schuldposities, omdat dat een gevaar is voor onze economie.''

IMF
Bos en zijn collega's zoeken ook een gezamenlijk standpunt over het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat fonds mist nog 88 miljard dollar voor de geplande versterking van de reserves. De EU, India en Saudi-Arabië kijken nu naar elkaar wie als eerste de portemonnee trekt.