DEN HAAG - De deeltijd-WW is volgens minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) een tijdelijke maatregel om bedrijven door barre tijden heen te helpen en niet om noodzakelijke ontslagen tegen te houden.

Dat zei een woordvoerder van de minister dinsdag in reactie op het boek 'De grote recessie' van het Centraal Planbureau (CPB), waarin wordt gepleit voor flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Volgens het CPB wordt werkloosheid ''niet voorkomen door deeltijd-WW, maar vooral verstopt. Met als beloning voor de verborgen werkloze een vrijstelling van de sollicitatieplicht.'' Maar volgens Donners woordvoerder is het zeker niet de bedoeling banen in stand te houden, waar geen werk is. Dan kunnen mensen volgens hem ''hoe hard ook'' beter zo snel mogelijk op zoek naar een andere baan.

Met deeltijd-WW kunnen ondernemers dankzij uitkeringen tijdelijk hun personeel minder laten werken. Zo moet worden voorkomen dat bedrijven door de economische crisis vakkrachten moeten ontslaan, terwijl ze die straks bij een aantrekkende vraag juist weer hard nodig hebben.

Zie ook: dossier deeltijd-WW