DETROIT - De Amerikaanse autoproducent Ford Motor heeft in augustus ruim 182.000 auto's verkocht in de Verenigde Staten, een stijging van 17 procent. Dat heeft het concern dinsdag bekendgemaakt.

Het is de tweede maand op rij dat de autoverkopen toenemen. Dat is vooral te danken aan de succesvolle Amerikaanse sloopregeling 'Cash for Clunkers'. Deze regeling heeft de afgelopen maanden 700.000 autobezitters gestimuleerd hun oude voertuig om te ruilen voor een nieuwe, zuiniger auto.

Dankzij de sloopregeling kon Ford een recordaantal van ruim 25.000 van het compacte model Focus aan de man te brengen, een stijging van 56 procent vergeleken met een jaar eerder.

Bouw
Opvallend is ook dat de vraag naar de pick-up truck van Ford, de F-serie, weer is toegenomen, voor het eerst in drie jaar tijd. De verkoop van deze auto's, vooral populair in de bouw in de Verenigde Staten, is de laatste jaren het hardst geraakt door de economische crisis.

Concurrenten General Motors en Chrysler publiceerden dinsdag eveneens de verkoopcijfers over augustus, maar deze zagen er minder rooskleurig uit. GM zag de autoverkopen met een vijfde dalen, Chrysler met 16 procent. De oorzaak is volgens de twee de voorraden die ver op zijn geraakt. GM, dat afgelopen jaar bijna ten onder ging aan de gevolgen van de economische crisis en in juli een doorstart maakte in afgeslankte vorm, kondigde vorige maand al aan de productie de komende maanden flink te zullen opvoeren.