AMSTERDAM - Amsterdam wil in 2015 alle nieuwe projecten klimaatneutraal bouwen. Als voorproefje op dit ambitieuze voornemen komt de gemeente nu met een project in Noord. Ontwikkelaars kunnen de strijd aangaan voor vijf kavels.

Het is de bedoeling dat zij een zo duurzaam mogelijk plan bedenken, maakte verantwoordelijk wethouder Maarten van Poelgeest dinsdag bekend.

Voor de grond in de Buiksloterham is een vaste prijs bepaald. Daarover valt niet te onderhandelen. De selectie vindt plaats op basis van duurzaamheid.

Energie
olgens Van Poelgeest gaan de ontwikkelingen op dit gebied razendsnel. ''Ik ben ervan overtuigd dat er veel meer mogelijk is dan we nu denken. Misschien krijgen we straks wel huizen die energie terugleveren aan het net in plaats van verbruiken.''

Naar verwachting zijn de winnaars in het voorjaar van 2010 bekend. De Buiksloterham ontpopt zich de komende jaren tot een duurzaam woon- en werkgebied. De gemeente ontwikkelt hiervan een derde actief door grond uit te geven.

De rest van het gebied is beschikbaar voor initiatieven van particulieren. Ze zijn daarbij niet gebonden aan een uitgewerkt stedenbouwkundig plan, maar kunnen binnen bepaalde spelregels zelf hun plannen uitwerken.