AMSTERDAM - Bierbrouwer Heineken heeft het aan de stok gekregen met een Zwitserse club die bier produceert onder de naam Keineken. Een rechtbank in Zwitserland heeft beslag laten leggen op ruim 1200 flessen bier van het merk Keineken.

Heineken had juridisch bezwaar aangetekend tegen het Zwitserse gerstenat. Volgens de Nederlandse brouwer pleegt de Zwitserse producent merkinbreuk, omdat beide namen te veel op elkaar lijken, zei een woordvoerder van Heineken dinsdag.

Het Zwitserse bier is op de markt gebracht door de Vereniging Keineken uit Engelberg, een plaats bij Luzern. Die protesteert daarmee ertegen dat de Nederlandse brouwer door overnames steeds nadrukkelijker aanwezig is op de Zwitserse markt. De naam Keineken staat voor Kein Heineken.

Etiketten
De Zwitserse bierbrouwers menen dat er geen sprake is van merkinbreuk omdat de etiketten totaal verschillen. De consument zal beide merken daarom niet verwarren, denken ze.

Uit onderzoek van merkenbureau Shieldmark.Zacco blijkt dat de vereniging op 19 augustus zelfs een eigen Zwitserse merkregistratie heeft aangevraagd voor het merk Keineken. Volgens Bas Kist van Shieldmark.Zacco maakt de Vereniging Keineken in een juridische procedure tegen Heineken geen schijn van kans.