GENEVE - De internationale luchtvaart heeft in het tweede kwartaal van dit jaar ruim 2 miljard dollar (1,4 miljard euro) verloren.

Vooral Europese en Aziatische luchtvaartmaatschappijen zagen hun financiële positie verslechteren ten opzichte van een jaar geleden, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers van de luchtvaartorganisatie IATA.

Twaalf Europese maatschappijen die bij de IATA zijn aangesloten, boekten gezamenlijk een verlies van 1,1 miljard dollar tegen een winst van 439 miljoen dollar in het tweede kwartaal vorig jaar. Zestien maatschappijen uit Azië en Oceanië moesten voor 1,29 miljard dollar verliezen schrijven tegen 958 miljoen dollar aan verliezen een jaar eerder.

Midden-Oosten
Noord-Amerikaanse luchtvaartbedrijven brachten hun verliezen terug. Voor maatschappijen in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten was er ondanks de wereldwijde economische neergang nog winst weggelegd.

De internationale luchtvaart beleefde in de eerste drie maanden van dit jaar zijn slechtste periode. Aan het einde van dat kwartaal stabiliseerde het luchtverkeer, in juli was er zelfs sprake van een behoorlijke verbetering. De IATA durft echter niet al te optimistisch te zijn over de komende periode.